Η Σοφία Καζαντζιάν είναι η Κατσαρίδα Κ.
Ένα πρωϊνό ο Κάφκα ξύπνησε μεταμορφωμένος σε κατσαρίδα.
Τι γίνεται όταν μία κατσαρίδα ξυπνήσει μεταμορφωμένη σε Κάφκα;
Ο Μάριος Ιορδάνου τη νέα θεατρική σεζόν σκηνοθετεί τη Σοφία Καζαντζιάν σε ένα διαφορετικό υπαρξιακό θρίλερ, σε μία άκρως καφκική κωμωδία, σε έναν ανατρεπτικό μονόλογο όπου μία ηθοποιός περνάει μέσα από όλους τους ρόλους της ζωής και του έργου του Φραντς Κάφκα.
Η παράσταση θα μπορούσε να λέγεται και "Όλος ο Κάφκα σε μία ώρα και κάτι..."
Οι δημιουργοί της τηλεοπτικής επιτυχίας “Μαύροι Πίνακες”, αλλά και του ομότιτλου βιβλίου που έγινε Best Seller, επιστρέφουν (μετά από το υποψήφιο για βραβείο Κουν και Ένωσης Κριτικών Θεάτρου “Το στρίψιμο της βίδας Reloaded”) με ένα έργο-μανιφέστο ζωής, μία κραυγή ελευθερίας, ένα όραμα υπέρβασης. Μία παράσταση για τη φυλακή της κανονικότητας, αλλά και την απόδραση από αυτή.
Ένα έργο για όσους δεν χωράνε πουθενά.
Μέσα από ένα καφκικό παραλήρημα με κέντρο την ελευθερία και την αποδοχή του τραύματος, η κατσαρίδα Κ. ξεκινάει ένα ταξίδι αυτογνωσίας μέσα από τα σημαντικότερα έργα του Τσέχου δημιουργού: Η Μεταμόρφωση, Η Δίκη, Ο Πύργος, Ο καλλιτέχνης της πείνας, Γράμμα στον πατέρα, Γράμματα στη Μιλένα, Στη σωφρονιστική αποικία, Αναφορά σε μία ακαδημία, Τα ημερολόγια, Το κτίσμα.
Υπόθεση: Η Κατσαρίδα Κ. βιώνει μία ακραία υπαρξιακή κρίση, καθώς απεχθάνεται την τελειότητά της. Βυθισμένη στο υπόγειο της κοινωνίας, σε έναν υπόνομο γεμάτο βιβλία που οι άνθρωποι έχουν πετάξει, αρχίζει να οραματίζεται τη μεταμόρφωσή της σε ένα ατελές πλάσμα, που όχι απλώς δεν θα μπορεί να επιβιώσει από τον διαχωρισμό των ηπείρων και την πτώση αστεροειδών όπως μία κατσαρίδα, αλλά ούτε καν από την ίδια του τη ζωή.
Και ποιο πλάσμα είναι πιο ατελές από έναν “καλλιτέχνη της πείνας”;
Ξεφυλλίζοντας τα απομεινάρια της ανθρώπινης σκέψης – Νίτσε, Ίψεν, Μπέκετ, Καμύ, Ντοστογιέφσκι κ.α. - αποφασίζει μία μέρα να μεταμορφωθεί σε άνθρωπο. Και όχι απλώς άνθρωπο, αλλά καλλιτέχνη. Και όχι απλώς καλλιτέχνη, αλλά στον Φραντς Κάφκα.
Στην προσπάθειά της να ξεφύγει από τον βιολογικό και κοινωνικό της προσδιορισμό, η κατσαρίδα Κ θα βρεθεί σύντομα παγιδευμένη στη ζωή και το έργο του Κάφκα, προσπαθώντας να βρει διέξοδο, περνώντας από τη μία “φυλακή” στην άλλη, μέχρι να κατακτήσει την προσωπική της ελευθερία και να βρεθεί τελικά αντιμέτωπη με το δίλημμα να επιστρέψει ή όχι στο σημείο που ήταν πριν ξεκινήσει η προσωπική της μεταμόρφωση. Τότε που όλα ήταν τέλεια...